‘İlk Türk Kadın ABD Başkanı’

ATAA’nın Seattle, San Fransico’dan sonra gerçekleştirdiği Tiger Financial ve LATAA (Los Angeles Turkish American Association)’nın sponsorluğunu yaptığı foruma Türkiye Los Angeles Başkonsolosu Hakan Tekin, Cumhuriyetçi Parti’den North Carolina milletvekili Virginia Foxx, ATAA (Assembly of Turkish-American Associations) Başkanı Nurten Ural, Advocacy Director Allison Block, TCA-PAC Genel Müdürü Lincoln McCurdy ve de toplumun ileri gelen temsilcileri ‘Grassroot programı’ çerçevesinde ATA-SC’nin organizasyonunda Los Angeles’taki dernek üyesi Türklerle buluştu.

Forumda Türk Amerikan toplumunun çalışmaları ve de Türkiye’nin Amerika’daki konumu başlıklı konular konuşuldu.

Toplantıda konuşma yapan Başkonsolos Hakan Tekin, özellikle Türk toplumunun göreceli olarak küçük olduğu batı kıyısında aktif olmanın önemini vurguladı. “Yerel otoriteler veya toplumun diğer birimlerinden gelebilecek tepkilerinin bizim varlığımızı hissettirmek için ortaya koyduğumuz çaba açısından cesaret kırıcı olmaması gerekiyor. Söylemenin yapmaktan çok daha kolay olduğunu biliyorum ama hem sizin bu toplumun üyeleri olarak hem de bizim, hükümetimizin temsilcileri olarak geçmişte yaşadığımız trajik olaylar bu sorumluluğunun önemini daha da artırıyor. Her sabah ofisime girişimde kapıyı ilk açtığımda karşıma çıkan şehit edilmiş üç konsolos ve konsolos yardımcımızın fotoğrafı ülkemizin sorunlar karşısındaki yaklaşımını, politikalarını anlatmak için üzerimize düşen sorumluluğu bir kez daha hatırlatıyor. Sizlerin de sürekli desteğiyle bunu başaracağımıza eminim” dedi. Türk toplumunun sadece Türkleri ilgilendiren konularla sınırlı kalmaması gerektiğinin altını çizen Tekin: “Burada uzun yıllardır yaşayan sizin gibi vatandaşlarımız toplumun diğer bireyleri gibi karşılarına çıkan sorunları, değişmesi gerektiğini düşündükleri durumları temsilcileri aracılılığıyla üst birimlere iletmeliler. Böylece oluşabilecek “Türk toplumu sadece Ermeni sorunu, Kıbrıs gibi konuların dışında sesini duyurmuyor” imajınının da oluşmasının önüne geçebiliriz” diyerek sözlerini bitirdi.

Türk dostu kongre üyesi Türklerin toplantısı için programını değiştirdi

ataainla_virginiafoxx3Başkonsolos Tekin’den sonra söz alan Virginia Foxx ise, öncelikle bu toplantıda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi: “Lincon bu toplantıya dair bilgi verdiğinde burada olmak için daha önce yaptığım programımı değiştirdim. Başkonsolosun biraz önce söylediklerine bire bir katılıyorum” diyen Fox öncelikle kendisi ve ailesi hakkında bilgi verdi. Babası İtalya’dan 1900’lerde gelmiş. Buradaki ilk jenerasyondan. Anne tarafı ise İskoç-İrlandalı. Kuzeybatı Karolina’ya yerleşiyorlar. New York’da doğmuş. Altı yaşında Kuzey Karolina’ya yerleşmişler. Annesi altıncı babası dokuzuncu sınıfa kadar eğitim görmüş. Mütevazı bir hayatları olduğunun altını çiziyor. Öyleki ondört yaşına kadar evlerinde elektrik yokmuş. Kolej eğitimini tamamlamış. Ailesinin sadece oy verdiklerini, politika ile yakından ilgilenmediklerni söylüyor. Demokrat bir ailenin cumhuriyetçi kızı olarak “herşey değişebilir” diyor. Foxx konuşmasına : “Amerika öyle mükemmel bir ülke ki arka planı benim gibi olan birisi kongrede toplumu temsilen görev alabiliyor. Bu ülke göçmenlere seslerini duyurma şansı veriyor Topluma hizmet etmekten her zaman mutluluk duydum. Daha oniki yaşındayken okulda sorumluluklar aldığımı hatırlıyorum. Eşim de kızım da sosyal faaliyetlerde bulunmaktan mutluluk duyan insanlar” diyerek devam ediyor.

“Türkiye sadece bölge için değil dünya için de önemli”

“Kızım gemide çalışırken bir Türk’le tanıştı. Bir ara ayrıldılar ama iki buçuk yıl sonra evlenmeye karar verdiler. Başta pek mutlu olduğum söylenemez. Ailesi kimdi, nasıl bir kültürde büyüdü gibi soru işaretleri beni meşgul ediyordu. Mükemmel bir adam olduğu, tanıdıkça ortaya çıktı. Mustafa aydın, dinamik biri. İstanbul’lu, ailesine yakın, yılda iki kez Türkiye’ye gidiyordu. Mustafa sayesinde Türkiye yolculuklarımız başladı ve de ülkeyi tanımaya başladım. Türkiye bizim için çok ama çok önemli bir ülke. Birçok politikacının değindiği gibi gündemde olan özel konularda terör, Irak gibi çok önemli bir yere sahip Türkiye’nin konumu. Elbette Türkiye sadece bu bölgede değil dünyada çok önemli ve temel bir rol oynamaktadır. Yalnız yeniden belirtmeliyim ki benim için önemi çok daha fazla…

Kültürünüz dünya için çok önemli. Birlikte çalışmak çok önemli. Türkiye ve ABD’nın aynı ortak değerlere ve bakış açısına sahip olduğuna her zamankinden daha fazla emin olduğumu söylemeliyim. Her iki ülke de terörle savaş konusuyla ilgilidir ve terörle savaşılması ve bu savaşta eşgüdüm yapılması gerektiğine dair görüş birliği içindedir. Sizdeki hüner tartışılmaz.”

Konuşmasında torunlarına da değinen Foxx, “İki torunum var. Olağanüstüler. Kenan ve Rana. Kenan mühendis olacak, Rana Amerika’nin ilk kadın başkanı olacak göreceksiniz”diyerek Hillary Clinton’a gönderme yaptı.

“Fikirlerinizi Kongre’ye taşımalısınız”

“Amerika’lılar dünyada neler olup bitiyor bazen alakadar değiller biliyorum. Biz haberlerde global haberlere pek rastlamıyoruz biliyorsunuz. Amerikalılara daha çok anlatmalıyız başka ülke ve kültürleri. Buradaki fikirlerinizi kongreye taşımalısınız. Ermeni problemi dışında da sesinizi duyurmalısınız. Kim olduğunuzu, üye olduğunuz kongre üyesine katıldığınız konuları belirtin lütfen. Mektup, elektronik iletiler çok önemli. Kişisel hareketiniz her zaman çok daha önemli. Kongre üyelerine ulaşmak kolay değil biliyorum ama tatillerde evlerinde oluyorlar, bazı üyelerle randevu almak zor biliyorum ama yılmayın. En iyi modunuzla onlara ulaşmalısınız. Bana gelen her mektubu okuyorum inanın ve de cevaplıyorum. Mektup önemli bir iletişim aracı bizler için. Haftalık raporlar mutlaka alacaklardır. İşlerini yapıyorlarsa mutlaka topluma ulaşmak isteyeceklerdir. Türk grubumuz var, üyeyim. Türklerle biraraya geliyoruz. Lincoln ve Yalçın bize yardımcı oluyor ve de Türkiye’ye yolculuklarımız oluyor. Öğrenci değişim programları gibi organizasyonlara destek oluyoruz. Ermeni sorunu ile ilgili kendinizi ifade etmelisiniz. Türkiye de demokrasi, özgürlük istiyor. Bu ilişkiyi koruyup, savunmanın altını çizmeliyiz çünki aynı şeyi istiyoruz. Ermeni sorunu benim fikrimce yeniden gündeme gelmeyecek. Bush’a her konuda katılmadığımı söylemeliyim. Umarım tüm emeklerinizin karşılığını alacaksınız.”

Foxx’tan sonra söz alan ATAA başkanı Nurten Ural: “Mustafa Kemal Atatürk gelecekteki jenerasyonlar için çalışmamız gerektiğini bize öğretti. Ülkemiz için geleceğimiz için çalışmayı amaç edindik. Türk Amerikan ilişkileri bizim için çok önemli. Kongrenin yanlı fikirlerini değiştirmek adına topluluğumuzun çalışmaları, sesini duyurabilmeleri çok önemli” dedi ve ekledi: “ Dernek çatıları altında kültürümüzü yaşatmak için her türlü etkinliği yapıyoruz ama topluluğumuzun yüzde beşi belki onu en önemli işleri yapıyor. Biliyorum herkesin işi var, zaman çok kıymetli ama herkes bir şekilde ucundan tutarsa, bu iş olacak. Görüşmelerimizde aldığımız yorumlar aynı. Kongrede sesimizi yeterince duyurmuyoruz. “Ermeniler geliyor konuşuyor, sıkıntılarını anlatıyorlar ve de biz de bu sorunlara cevap veriyoruz. Türklerden ses duymadık” deniliyor. Ama bu yıl başka. Yirmi ayrı şehirde temaslarımızı sürdürüyoruz ve de elimizden geldiğince sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. “Gönüllü olarak neden çok çalışıyoruz?” sorusuna kişisel cevabım: “Türkiye’yi tanıtmak ve de ülkemizi bizler kadar sevmelerini sağlamak için çalışıyoruz” olurdu. Kendi ülkemizi tanıtırken başka kültürleri tanımak ve de öğrenmeyi de geride bırakmamalıyız. Öğrenmemiz gereken en önemli şey iletişim. Kongredekilerin bilmesi gereken Ermeni sorununu çözmek dışında da yaptıklarımız. Kültürümüz, müziğimiz, yemeğimiz hala yeterince tanınmıyor. Sesimizi duyurup, çok renkli bir kültür olduğumuzun altını çizmeliyiz.

“Bir kişi bile fark yaratabilir”

“Türkiye’ye sadece arkadaşlarınızı bile götürseniz bulunmaz tanıtım yaparsınız. Türkiye’ye gidipte Türkiye’den nefret ettim deyip dönen görmedim. Türkiye’de yaşamak istemeye kadar ülkemizi seviyorlar ve de Türkiye’ye yeniden gitmek istiyorlar. Kongredekilere hikayenizi anlatmakla bitmiyor tabii ki iş. Sabırlı olmalısınız ve de saygılarını kazanmalısınız. Anlatacaklarınıza merak uyandırmanız lazım bu da iletişimle, tanıtım ve de etkinlikle mümkün. Bir kişi bile fark yaratabilir. Bahanelere sığınmamalıyız. ATAA sayesinde bilgiye kolay ulaşabilirsiniz.”

Son olarak ATAA hakkında detaylı bilgi veren Ural: “ ATAA’nın internet sayfasından, derneğe ait kitaplardan birçok bilgi alabilirsiniz. Kıbrıs, Ermeni Sorunu, PKK hakkında konuşmak istiyorsanız mutlaka kendinizi geliştirmeli, sonra fikrinizi belirtmelisiniz. Çocuklarımıza gerçeği öğretmeli ve de karşı görüşlere verecek cevap bulmalarını sağlamalıyız. Türk Amerikan toplumunun birlikte çalışması önemli. Bu yıl Ermeni sorunu ile ilgili müthiş bir birliktelik gösterdik. Kongre üyelerine toplu imzalanan mektuplar, kitap, dvdler gönderdik. Sesimizi duyurduğumuzu sanıyorum. Birlik olup varlığımızı hissettirmeliyiz. Sessiz kaldıkça yapmadığımız şeyler yüzünden suçlanabiliyoruz. Derneklerimiz birlikte hareket etmeli. Medya, kongre üyelerine ulaşmayı becerebilmeliyiz. Kar gayesi gütmeyen bir dernek olarak şeffaflığa önem veriyoruz. Dünyaya özgürlük temelinde çalışmalarımız var. Biliyorum büyük bir hedef ama elimizden geleni yapıyoruz. Medya ve etnik lobi önemli. Avrupa Birliği gibi konular bizi meşgul edecek. Çalışmalarımız devam etmeli ve de bir konuya değil birçok konuya konsantre olmalıyız. Gazeteci, öğrenci değişimi gibi konulara önem vermeliyiz. Türk Amerikan toplumunun birlikte çalışmasını sağlamalıyız” dedi ve ATAA’ya herkesi üye olmaya çağırdı.

Advocacy Director Allison Block ise Türkiye’nin çıkarlarının daha iyi korunabilmesi ve ABD kongre üyeleriyle nasıl kontak kurulabileceği hakkında bilgiler verdi. Ural ve Block yaptıkları sunumlarda ayrıca katılımcıların sorularını da yanıtladılar.

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!