Uzay turizmi başlıyor!

Californialı roket yapımcılarının ürettiği iki kişilik roket gemisinde, dünyanın 37 mil üzerinde uçacak olan ilk isim Danimarkalı bir maceraperest. 
Londra’da yatırımcı, bankacı olan Per Wimmer, dünyalıları uzaya taşımak için tasarlanan XCOR’un Lynx isimli bu aracı ile yolculuğa çıkacak ilk isim. Wimmer uçuşun ciddi test uçuşları sonrası 2011’de gerçekleşmesini umduğunu belirtiyor.

XCOR’un rakibi konumundaki firmanın geliştirdiği SpaceShipTwo aracına göre Lynx, farklı bir konsept. Epey küçük olan bu araç, “ticari uzay uçuşlarının spor arabası” olarak takdim ediliyor. Kendi türünün ilki olan araç sadece iki kişilik. SpaceShipTwo sekiz koltuktan oluşuyor. Bu araçla yeryüzünden 62 bin metre yukarıya, yani uzaya kerosen/sıvı oksijen karışımı bir yakıt kullanarak gidilebiliyor. Bu araç bildiğimiz standart havaalanlarına inip kalkabiliyor. Günde birkaç uçuş yapılabiliyor. Ancak sadece 25 dakika sürebiliyor ve bu süre içinde harcadığı yakıtın bedeli en az 64 bin dolar. Yetkililer SpaceShipTwo için biletlerin tanesinin 200 bin dolar, Lynx için ise 95 bin dolar olduğunu belirtiyor ve Lynx için ilk 20 uçuşa şimdiden rezervasyonların yapıldığı söyleniyor.

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!