Fıstık ezmesinde Salmonella alarmı!

Salmonella bakterisi sebebiyle Amerika genelinde eylülden bu yana 399 kişi hastalanmış, 70’den fazla kişi de bu sebeple hastaneye kaldırılmış. 
Minnesota Sağlık Departmanı, cuma günü yaptığı açıklamada yaptıkları tarama sonucu bir fıstık ezmesi kavanozunda salmonella bakterisi ile karşılaştıkladıklarını belirtti. Amerika genelinde yaşanacak bir salgından korunmak amacı ile tetkikler devam ediyor. Minnesota’daki sağlık müfettişleri “King Nut” markalı kremalı fıstık ezmelerinin kontrol edildiğini belirtiyorlar.

Bulaşıcı Hastalıkları Kontrol ve Tedavi Merkezi’nden aldığımız bilgiye göre; Amerika genelinde 42 eyalette salmonella sebebiyle hastaneye başvurulmuş. California’dan 55, Ohio’dan 53 ve Minnesota’dan 30 kişi hastahaneye yatmış. Amerika’da her yıl 40 bin kişinin salmonella sebebiyle rahatsızlandığı belirtiliyor, birçok kişinin de hastaneye gelmediği varsayılarak bu rakamın daha fazla olacağı söyleniyor.

2007’de bakteriye rastlanmış Peter Pan markalı fıstık ezmesi sebebiyle 300 kişinin hastalanması sonrası firma fıstık ezmesi üretimini durdurmuştu. ABD’de yapılan tetkiklerde ortalama %15-20 oranında salmonella bakterileri tesbit edilip, bu oran %10’un altına çekilmeye çalışılıyor.

Genellikle salmonelle bakterilerinin pişmemiş olan çiğ etlerde, tavuklarda ve yumurtada bulunduğunu duymuşuzdur. Ama fıstık ezmesinde bu bakteriye rastlanması gösteriyor ki gerekli önlemler alınmadan üretilen veya dağıtılan birçok ürün vasıtası ile bu bakteri kaynaklı hastalığa yakalanılabiliyormuş. “Bakteriler, kendi başlarına hareket edemezler” bilgisinden yola çıkarak herbirimizin bakteri taşıyıcı olduğumuzu unutmamak gerekiyor.

“Salmonella bakterileri” bulaşan besin maddelerinin içilip veya yenmesiyle bu bakterilerin sindirim kanalına ulaşıp burada çoğalmaları sonucu oluşan, ateş yükselmesiyle seyreden hastalık, bir çeşit mide-bağırsak iltihaplanmasıymış. 8-72 saat içerisinde karın ağrısı, ishal ve ateş belirtileriyle kendisini gösteriyormuş. Mide bulantısı, kusma ve başağrısı ortaya çıkabiliyor, rahatsızlık 4-7 gün sürebiliyormuş.

T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığının yayımladığı bir kitapçıkta salmonelladan korunma yolları şöyle sıralanıyor:
Et ve et ürünlerini güvenilir yerlerden satın alın.
Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurta satın almayın.
Yumurtayı kullanmadan önce mutlaka yıkayın.
Çiğ ve pişmiş etleri hazırlarken farklı bıçak ve doğrama tahtası kullanın.
Terbiye edilmiş etleri pişirinceye kadar buzdolabında saklayın.
Yiyeceklerinizi pişirirken, pişirme sıcaklığının bakterinin ölebileceği sıcaklığa (65ºC ve üzeri) ulaşmasına dikkat edin.
Derin tencerelerde yiyeceği pişirirken sık sık karıştırın, yemeğin her tarafına sıcaklığın dengeli dağılımını sağlayın.
Çiğ et, yumurta ve kümes hayvanlarının etlerini elledikten sonra ve tuvalet sonrasında ellerinizi sıcak sabunlu su ile yıkayın.
Her kullanımdan sonra tüm araç gereçler ve yüzeyleri deterjanlı sıcak su ile iyice yıkayın ve dezenfekte edin.

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!