Türk Amerikan Topluluğu Başkan Obama’ya Sesleniyor

Amerikan Türk toplumunu temsil eden 53 kuruluş, ABD Başkanı Barack Obama’ya Ermeni lobisinin soykırım iddialarının kabulü için ülke yöneticileri üzerinde kurduğu baskıya karşı görüş ve endişelerini dile getiren bir mektup sundu. 

Amerika’daki Türk toplum temsilcileri bu mektupta, tek taraflı böyle bir tanımlamanın Başkan Obama’nın uluslararası işbirliğini geliştirme ve ABD’nin dünyadaki konumunu yeniden yükseltmeye yönelik çabalarını sekteye uğratacağını dile getirdiler. “Ortadoğu tarihçilerinin ve uzmanlarının tarafsız değerlendirmelerine göz kapayarak kabul etmenin büyük bir adaletsizlik olacağı gibi, Güneydoğu Avrupa, Kafkaslar ve Ortadoğu’da muhtemelen istenmeyen sonuçlara yol açacağını” belirttiler.

Mektup, soykırım iddialarının “uluslararası anlaşmalarla hükme bağlanmış ve anayasayla belirlenmiş hukuksal prosedürler içinde ele alınması” gereğini vurguluyor. Mektupta, Osmanlı hükümetinin Ermenilere karşı işlenen suçlardan dolayı 1400’e yakın kişiyi yargıladığını ve aralarında bir valinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi idam ettiği hatırlatılarak, buna karşılık “Doğu Anadolu’da Osmanlı Müslümanlarına karşı Ermeni isyancıların ya doğrudan ya da destek vermek suretiyle uyguladıkları etnik temizlik ve katliamların bugüne kadar önemsenmediği, hatta inkar edildiği” savunuluyor.

Toplum temsilcileri, Amerikan Türk toplumunun, Turkiye’nin önerdigi, ancak Ermenistan’ın henüz kabul etmediği, tarihçi ve uzmanlardan oluşacak uluslararası bir komisyonun kurulmasına verdiği desteği mektupta vurguluyorlar. Bu tür bir çalışmayı “gerçeği ortaya çıkaracak ve uzlaşma sağlayacak en adil yöntem olarak” değerlendirdiklerini ifade eden Amerikan Türk toplumu temsilcileri, Başkan Obama’ya taraf olmayan meclislerin veya hükümetlerin alacakları siyasi amaçlı kararlardan uzak durulmasını da telkin ediyorlar.

Mektupta, yüzyıllar boyunca Türk ve Ermenilerin barış içindeki ortak yaşamlarına ve geliştirdikleri kültürel yakınlığa da dikkat çekilerek, dile getirilen hiçbir hususun yitirilen masum Ermenilerin hayatlarının ve kayıplarının hafife alındığı yönünde algılanmaması gerektiği vurgulanıyor. Amerikan Türk toplum liderleri: “Onların kayıplarını kendi kayıplarımız olarak kederle anıyoruz ve umuyoruz ki, onlar da bizim atalarımız için benzer keder hissedebilirler” sözleriyle toplumun duygularını dile getirmek istiyorlar.

Amerika Türk Koalisyonu (Turkish Coalition of America) girişimiyle başlatılan bu toplumsal çaba, Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (Assembly of Turkish American Associations) ve Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (Federation of Turkish American Associations) ve üye organizasyonları desteğiyle yürütülmüş.

Mektubun tam metni ve imzalayan kuruluşlar listesine www.tc-america.org sitesinden ulaşabilirsiniz.

Become a patron at Patreon!