“Yaşasın 1 Mayıs!”

Herkesin gözü Taksim’de… Yaklaşık beş bin işçi 31 yıl sonra Taksim’de… 

Emekçiler, başta Taksim olmak üzere meydanlarda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma bayramını kutluyorlar. 31 yıl sonra saat 12’i 20 geçe çeşitli kuruluşlar, kitle örgütleri, sivil kuruluşlar, partiler gruplar halinde Taksim’e girdiler. Her kortej kendi güvenliğini almış durumda. Bugün 1 Mayıs’ın resmi olarak tatil olduğu ilk kutlama.

Taksim’de ara sokaklarda yer yer müdahaleler olsa da polis toleranslı davranıyor yorumlarını duyuyoruz. Ara sokaklardaki gaz bulutları Taksim meydanının bir ara sessizliğine sebep olsa da makul kalabalık tartışmaları çözüldü. Uzun yıllar sonra işçileri temsilen büyük bir kitle Taksim’e girdi. Çeşitli partilere mensup milletvekillerinin işçi temsilcilerine eşlik etmesi olumlu karşılanıyor.

Kitlesel olarak 1 Mayıs’ın alanlarda kutlanması 1925’ten 1967’ye kadar yasaktı. Taksim’de ilk kez 1976’da mümkün olan kutlama ertesi yılki katliam ile son olacaktı. Aradan geçen onca yıl sonra 2008’de emekçi bayramını kutlamak isteyen halk Taksim’de birçok yerde karşısında copuyla, bombasıyla, tekmesiyle, yumruğuyla asli görevi kendisini korumak olan devletin polisini bulmuştu.

Bu yıl sendika önderleri ve güvenlik görevlileri arasında pazarlık yapıldığı bildiriliyor.

Yayınlarda gözüme çarpan “1 Mayıs 1977’de buradan ateş edilenler bulunsun!” yazan pankart oldu. 1 Mayıs marşı eşliğinde 1977’de hayatını kaybedenlere saygı duruşunda bulunuldu.

İlerleyen saatlerde 1977’de hayatını kaybedenler anısına “Kazancı Yokuşu”na çiçek bırakılacak, konuşmalar yapılacak. Dileriz günün ilerleyen dakikalarında herhangi bir olay yaşanmaz ve de güne yakışır bir kutlama gerçekleşir. Dünya işçilerinin bayramını kutluyorum…

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!