Ankara’dan Hollywood’a!

Aclan Büyüktürkoğlu yeni bir proje ile karşımızda: FİLMSTAR 

FİLMSTAR bir sanat atölyesi. ‘Amerikan Film Enstitüsü’ne şeçilen ilk Türk olan, Devlet Tiyatrolarının deneyimli sanatçısı Aclan Büyüktürkoğlu, bu atölyeyi Ankara’da bir ortağı ile beraber açacak. Burada oyunculuk, sinema, dans gibi çalışmalar yapılacağını ve gösteriler sunulacağını öğreniyorum. Büyüktürkoğlu, “Sahnesi, kafesi, çalışma odaları olan bir mekan. Gençlerin ve kendilerini genç hissedenlerin buluşup birlikte üretecekleri bir yer” olarak tarif ediyor bu sanat atölyesini.

Atölye uygulamaları hakkında detay alıyorum…

Tiyatro Atölyesinde mezun veya oyuncu adaylar için oyunculuk, diksiyon – ses ve konuşma hareket, Sinema Atölyesinde profesyonel ve amatör oyuculara ayrı ayrı oyunculuk, film analizi, kamera teknikleri, her oyuncu için kişiye özel demo reel, Yazarlık Atölyesinde, dramaturgi senaryo yazım teknikleri ve uygulama Müzik ve Ses Sistemleri Atölyesinde, şan eğitimi, film müzikleri, sinema ve tiyatro için ses mühendisliği ve efektler Dans Atölyesinde, eşli danslar, modern dans, yoga – pilates öğretilecekmiş. Resim Atölyesi gelişme aşamasındaymış. Atölye çalışmalarının seyirciyle buluşması öngörülmüş. Oyunlar, filmler sergilenecek, dans gösterileri olacakmış. Seminerler yapılacak, yerli ve yabancı konuk yönetmen, oyuncu, müzisyen ve dansçcılar ağırlanacakmış. Şöyleşi ve çalışmalar, müzik dinletileri, fotoğraf sergileri ve sunumlar ilgi çekeceğe benziyor.

Amaçlarını merak ediyorum, Büyüktürkoğlu, “Sanatçı yetiştirip Hollywood’a göndermek” diyor.

Siz artık Ankara’da mı kalacaksınız?

Hayır, tekrar LA’e döneceğim yakında ama önce buranın işleyişini sabitlemem lazım. Sonra iki ülke arasında bir bağ oluşacak, tıpkı benim yaptığım gibi bir sürü insan Ankara’dan Hollywood’a gidebilecek…

Son olarak, “Broken Angel” Meleğin Sırları filminin ABD’de gösterime girememesi konusunda ne düşündüğünü soruyorum…

“Film durdu, dağıtımı yapılamadı, yatırımcılar askıda kaldı. Bir yıldan fazla zaman kaybettik. Biz de dahil olmak üzere bir sürü insan zarar etti, çok üzgünüz. Gelişen olaylar sebebiyle, federal mahkemede tazminat davaları açacağız” diyor ve ekliyor: “ Türklerden baya destek gördük. Bir tanesi dışında. Amerikan Türk toplumunun çok büyük desteği vardı bu çalışmamıza ama bazı yakışıksız, iş ahlakıyla bağdaşmayan oyunlara maruz kaldık. Kötü niyetli bir avukat gizlice filmimize müdahale etti, kendi bildiğine filmi kesip Berlin Film Festivaline yolladı. Neticede birçok çirkin mevzu sonucu filmimiz hak ettiği, umut ettiğimiz başarıyı elde edemedi.

Film Türkiye’de birçok kişi tarafından izlendi ama …

Sinema salonlarında istediğimiz neticeyi alamadık ama TV ve DVD sayesinde popülerlik kazandı film. İzleyen birçok kişi facebook gruplarına, ileti adreslerimize bir dünya övgü mesajı yolladı. İnsanlar yolda çevirip, filmi ne kadar çok sevdiklerini anlatıyorlar.

Filmi hala ABD’de gösterime sokma şansınız var mı?

Hala süren bir dava var, o dava sonuçlanmadan kesin birşey söylemek güç. Tek bildiğim,yaşadığımız haksızlıklara karşı ömrümün son gününe kadar mücadele edecek olmam.

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!