“NanoLab” ile evde sağlık kontrolü!
Stanford Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Richard Gaster ve Drew Hall tarafından ilgi çekici bir buluş ortaya çıktı.
Gaster ve Hall, grip gibi virütik birçok hastalığın teşhisinde kullanılacak bir alet buldular. Bu buluş ile doktora gitmeden birçok hastalığın teşhisini kendiniz yapabileceksiniz. Proteinleri tanımlayabilen minyatür, taşınabilir olan alete “NanoLab” adını vermişler. Doktor, sağlık teknisyeni veya özel laboratuvar malzemeleri olmadan bu teknoloji ile, mucitler, bireylerin kendi sağlık kontrollerini yapacaklarını söylüyorlar.
Stanford Üniversitesi Biyoteknik Bölümünde doktora öğrencisi olan Gaster, “Biz her yere taşınabilir bir teknoloji bulduk” diyor ve ekliyor: “Bu, kullanımı kolay, ekonomik ve teşhis için bir laboratuvara gerek kalmayacak bir alet.”
Hall ve Gaster’in bu projesi iki önemli yarışmada ödüllendirilmiş. İlki, “Ulusal Kolejler Arası Mucit Yarışması” Ödül töreni New York’ta 10 Haziran tarihinde gerçekleşmiş. Stanford Biyomühendislik Bölümü adına 10 bin dolarlık büyük ödülün sahibi olmuşlar. İkinci önemli ödüllerini ise Elektrik Elektronik Mühendisliği Enstitüsü’nün (İEEE) “Dünyayı Değiştirme” adı ile düzenlediği yarışmada almışlar. Doktorlar ve donanımları hakkında gelişmekte olan ülkeler için bir tanı aracı olarak değerlendirilen bu buluş ile 25 Haziran’da Los Angeles’ta düzenlenen törende başka bir 10 bin dolarlık ödülün sahibi olmuşlar.
İEEE Başkanı John Vig, “NanoLab” projesinin bir numara olduğunu söylüyor. “Sadece üçüncü dünya ülkelerinde ve yoksul ülkelerin değil, Amerika Birleşik Devletleri de dahil her ülke için gerekli bir buluş” diyor.
Hall ve Gaster, IEEE’nin düzenlediği yarışmadan 200 rakiplerinden çok daha sonra haberdar olduklarını söylüyorlar. 12 hafta içinde projeyi tamamlamışlar. Diğer takımların aylar öncesinden projelerini tamamladıklarının, kendilerinin hızlandırılmış bir method ile projeyi tamamladıklarının altını çiziyorlar ve aldıkları ödül sonucu haklı bir gurur yaşadıklarını gizlemiyorlar.
Birçok deneme yapmışlar, başarısız sonuçlar almışlar ama sonuç mucize gibi gelmiş. Alet çalıştığında hissettikleri heyecanın tarifsiz olduğunu söylüyorlar.
Peki NanoLab nasıl çalışıyor?
Bu NanoLab küçük bir alet, birkaç damla kanı tutabilecek küçük bir kağıt parçası ve bir elektronik devre kartı var.
İlk adım kan, tükürük ya da idrar gibi hastalığı teşhis etmeye yarayacak bir örnek almak ve bu örneği alete eklemek. Şeker hastalarının kandaki şeker oranını ölçtüğü aletlere benzer mantıkta, programa yüklenmiş viral proteinler ve manyetik etiketler sayesinde sabit sürücüde teşhis olanaklı hale geliyor. NanoLab ile biyolojik anlamda veri için aynı teknolojinin kullanıldığını öğreniyorum. Son olarak, antikorlar içeren proteinin çözünürlülüğünün tespiti yapılıyor.
Bu test yapıldıktan 10 ila 15 dakika sonra, turuncu, yeşil ve kırmızı küçük ışık ampulleri, kandaki antikor, protein oranına göre hastalığın ne seviyede olduğunu kişiye gösteriyor.
NanoLab ve yenilikler
NanoLab, küçük teller halinde laboratuvar boyutlu bir 250 kiloluk elektromıknatıs ve bir masaüstü bilgisayarın minyatürü olarak karşımıza çıkıyor.
Hall: “Bu, ilaç, kimya, biyoloji, elektrik mühendisliği ve malzeme bilimi hakkında bilgi gerektiren bir çok disiplinler arası bir proje” diyor.
Küçüklüğü ve taşınabilirliğine ek olarak, NanoLab’in getirdiği en önemli yenilik çeşitli hastalıkların düzeyini bulmaya yaraması. Ülkemizin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerde teşhiş araçları genellikle pozitif veya negatif sonuç veriyor. Gebelik testi buna iyi bir örnek. Bu testler ile sadece bir proteine bakıldığını açıklıyor Gaster ve ekliyor: “Bu NanoLab ile düşük konsantrasyonlarda daha fazla proteine bakabiliyoruz.”
Son olarak NanoLab projesini geliştirebilmeyi umduklarını söylüyorlar… Bu aracın bir ev teşhis kiti olarak sayaç üzerinden satış potansiyeline sahip olacağı müjdesini veriyorlar.
(Turkish Journal)