Shane ve Josh’a özgürlük çağrısı

Amerikalı dilbilimci, aktivist Profesör , 2009 yılında İran-Irak sınırında yürüyüş sırasında tutuklandıklarından beri casusluk suçlamasıyla Tahran’da gözaltına alınan Shane Bauer ve Josh Fattal’in serbest bırakılması için İran hükümetine bugün yayınladığı bir video ile kişisel bir çağrıda bulundu. 

UC Berkeley mezunu üç arkadaş; Shane Bauer, Sarah Shourd ve Josh Fattal, Temmuz 31, 2009’da Ahmed Awa şelalesi yakınında yürüyüş yaparken İran güçleri tarafından şüpheli bulunmuş ve askerler Irak’a girip bu üç genci casusluk suçlaması ile gözaltına almıştı. Üçünün de İran’a girmek gibi bir derdi yoktu oysa ki.

28 Temmuz’da Türkiye’den vize ile Kuzey Irak’a girmiş, bölgeyi ziyaret edip orada beş gün geçirmeyi planlamışlardı. Dördüncü bir arkadaşları daha vardı: Shon Meckfessel. O yolculuk sırasında kendini iyi hissetmediği için yola devam etmemişti.

32 yaşındaki Sarah Shourd tecrit altında harcanan 410 gün sonra eylül ayında serbest bırakıldı.freethehikers.org’un liderliğini yapıyor.

28 yaşında iki genç Shane Bauer ve Josh Fattal ise 537 Gün, 9 Saat & 39 dakikadır gözaltında. Bu süre zarfında aileleri ile sadece iki defa telefonda konuşmuşlar. Annelerine Mayıs 2010’da iki günlük ziyaret hakkı tanınmış.

İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti’nin bu talihsiz karardan dönmesi ve bir an evvel bu gençlerin serbest bırakılması için canla başla çalışılınıyor.

Bu olayı yakından takip eden isimlerden biri de Amerikalı dilbilimci, aktivist Profesör Noam Chomsky. Chomsky, 2009 yılında İran-Irak sınırında yürüyüş sırasında tutuklandıklarından beri casusluk suçlamasıyla Tahran’da gözaltına alınan Shane Bauer ve Josh Fattal’in serbest bırakılması için İran hükümetine bugün yayınladığı bir video ile kişisel bir çağrıda bulundu: Noam Chomsky Offers to Testify to Shane and Josh\’s Character and Good Record, Calls for Release

Chomsky iki Amerikalı genç için, “sosyal adaleti savunan olağanüstü gençler” dedi ve gerçekten yardımseverlik ruhu ile yola koyulduklarının altını çizdi. Tahliye edilmelerini umut ettiğini dile getirdi ve eğer bu gençlerin geçmişine dair tanıklık edilmesi istenirse kendisinin seve seve orada olacağını söyledi.

Bu özgürlük mücadelesine siz de destek olmak isterseniz: freethehikers.org

 

(Turkish Journal)

 

 

 

Become a patron at Patreon!