‘Kadınlar saçlarını çözüyor/12 Eylül’e mektuplar’

Uçan Süpürge’nin geçen mayıs ayında 12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapsamında Ankara’da düzenlediğı “Kadınlar Saçlarını Çözüyor / 12 Eylül’e Mektuplar” sergisi, İstanbul Bienali’nin paralel etkinlikleri kapsamında garajistanbul’da açıldı. 
Yasaklanmış sesler birlik oldu…

Ayşegül Devecioğlu ve Deniz Mukan’ın hazırladığı sergi 14 Ekim’e kadar açık olacak. Ağlayan Dağ Susan Nehir romanını zevkle okuduğum Devecioğlu’na ulaşmaya çalışıyorum, kendisi ile iletişime geçer geçmez, sergi hakkında daha detaylı bilgi alacağım kuşkusuz, ama vakit kaybetmeden siz Turkish Journal okuyucularını bu sergi kapsamında gerçekleşecek etkinliklere dair bilgilendirmek istedim…

3 Ekim’de sanatçı ve yazar kadınlardan oluşan bir grubun, kadınların 12 Eylül mektuplarını seslendireceği bir okuma etkinliği yapılacakmış. Bu etkinliğe Füsun Demirel, Hale Soygazi, Deniz Türkali, Jülide Kural, Suna Selen, Lale Mansur, Leyla Özalp, Ece Temelkuran gibi çok sayıda isim katılacağı ve dans sanatçısı Zeynep Tanbay’ın da bu etkinlikte bir performans sergileyeceği duyuruldu. 10 Ekim’de ise sergide mektuplarıyla yer alan kadınlardan bazıları, kendi mektuplarını okuyacakmış.

Uçan Süpürge Kadın Haber Sitesi’nden edindiğim bilgiye göre; sergide tamamı kadınlar tarafından yazılmış 12 Eylül’e ilişkin mektupların yanı sıra fotoğraflar, karikatürler, resimler ve objeler de yer alıyor. Mektupların bir bölümü günümüzde yazılmış, 12 Eylül’ün unutulmuş hakikatini dile getirmeye çalışan anıları, tanıklıkları içerirken; “görülmüştür” damgasını taşıyan az sayıda mektup da, otuz yıl öncesinden, kadınların sessiz çığlıklarını, acılarını, kimi kez çocuklarıyla birlikte katlanmak zorunda kaldıkları korkunç koşullara karşı direnişlerini bugüne ulaştırıyor.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin yalnız hapistekileri değil, onların çocuklarını, ailelerini, sevdiklerini, yakınlarını nasıl derinden etkilediğini anlatan mektuplardan oluşan sergide kadınların yaşadığı bedensel travmayı simgeleyen bir de performans gerçekleştirecekler. Kadınlar saçlarından bir parçayı kesip, sergi alanındaki cam fanusun içine koyacaklar. Bu saçlar,“Darbeciler Yargılansın, İşkenceciler ve Tecavüzcülerden Hesap Sorulsun” kampanyasının bir parçası olacak.

12 Eylül’ün bütün sesleri yutan sessizliğinden kurtulmak için bu kampanya bir fırsat, haydi daha ne bekliyorsunuz?

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!