San Diego’da Chaplin rüzgarı!

“Aurélia’nın Oratoryosu”, çarşamba günü La Jolla Playhouse’da açıldı. Seyircide şaşkınlık uyandıran, özel efektler, gerçeküstü espri ve akrobatik dans görmeye değer. 

“Aurélia’nın Oratoryosu” optik illüzyon ile spiral bir kadının bir kabus senaryosunda nasıl rol aldığını gösteriyor bize.

Aurélia Thierrée’nın annesi, Charlie Chaplin’in kızı Victoria Thierrée Chaplin tarafından yazılan ve yönetilen oyun, sık sık Cirque du Soleil için ilham kaynağı olarak nitelendiriliyor.

Aurélia Thierrée, son yıllarda Milos Forman, Coline Serreau ve Jacques Baratier dahil bir çok sanatçı ile çalışmış. Birkaç yıl için, Tiger Lillies ile Tiger Lillies Circus turuna çıktığını, Berlin’de çeşitli kabarelerde görev yaptığını öğrendim. Sonunda annesinin yönetmenliğini ve koreografisini yaptığı bu baş aşağı ve ortaçağ çizimlerinden esinlenerek, içten dışa dünyaları tasvir eden “Aurélia’nin Oratoryosu”nda kendisini izleme şansım oldu.

Kırmızı kadife perdenin gölgesinde, Aurélia’nın vücut parçaları farklı çekmecelerde, gizemli bir havada başlıyor oyun. Çekmecede kaç el ve bacağın olduğu sorusu oyunu bilmeceye çevirdi desem yanlış olmaz. Yanılsamalar, ışık oyunları ve de kostümler ile Chaplin soyadına yakışır bir oyun izledik. Aurélia’ya eşlik eden Jaime Martinez’in de dikkate değer oyunculuğunu belirtmeden geçmeyeyim.

aurelia3

Uçurtmalar ve oyuncak tren ile özgürlüğe özlemi anlatan oyunun hileci bir anlatışla tiyatroda bulunan herkesi ayrı diyarlara götürmeyi başardığını söyleyebilirim. Kuklaların olduğu bölüm ben de dahil olmak üzere çok kişiyi güldürdü.

Charlie Chaplin ve Eugene O’Neil’in büyük torunu Aurélia Thierrée şov dünyasının içinde doğmuş. Annesi Victoria Chaplin, 1970’lerde Fransa’da Jean-Baptiste Thierrée ile tanışmış ve evlenmiş. Birlikte bu yeni tarz gösterilerine başlamışlar ve performansları hala konuşuluyor. Bayrağı artık kızları aldı. Oyunun yönetmenliğini ve koreografisini annesi yapmış demiştim, babası oyunun adını belirlemiş, “Tek yaptığı o oldu, kıramadım ve de oyunun adı öyle oldu” diyor.

“Aurélia’nin Oratoryosu”nu 28 Şubat’a kadar La Jolla Playhouse’da izleme şansınız var, kaçırmayın…

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!