360 derece dönen sahnede sinemasal yolculuk


Cirque du Soleil’in en çok konuşulan gösterilerinden biri: KÀ

Birçoğunuzun bildiği üzere; Cirque du Soleil, 20 sokak sanatçısının 1984 yılında kurduğu, yüksek kalitede sanat, eğlence sunan Québec tabanlı bir organizasyon. Şirketin 50 farklı ülkeden 1.200’den fazla sanatçı da dahil olmak üzere 5000 çalışanı bulunuyor.

Cirque du Soleil, bugüne kadar, beş kıtada 300 şehirde 100 milyondan fazla izleyiciye ulaşmış. Bu etkileyici sirkin birçok gösterisini izleme şansım oldu; ama biri var ki, yerçekimine meydan okuyan, güçlü bir müzik içeren, yenilikçi, akrobatik, kahramanlık, dans, kukla, projeksiyonlar ve dövüş karışımı bir sanat olarak tanımlayabilirim. Daha önce izlemiştim ama bu defa Turkish Journal adına gittim ve yine, yeniden keyifle izledim. Bahsettiğim gösteri KÀ’dan başkası değil.

Şovun başlığı, KÀ, eski Mısır inancına dayanıyor. KÀ, insanın fiziki varlığının, ona hayatı boyunca eşlik eden ruhani karşılığı.

Sadece MGM Grand, Las Vegas’ta izleyebileceğiniz gösterinin tiyatrosunun kapısına geldiğinizde farklı birşeyle karşılaşacağınızı anlıyor ve KÀ’nın devasa sahnesinden adeta büyüleniyorsunuz.

PostAndBeamKalıcı bir zemine sahip geleneksel sahneden yoksun; tiyatroya girer girmez iki dev hareketli platform ve beş küçük asansörle karşılaşıyorsunuz. Her sahne değişikliğinde, “çalışma farları, dairesel asansörler, video projeksiyonlarının kurulma aşamasında kimbilir ne çok emek var…” diye düşünmeden edemiyorsunuz.
Yani, dinamik bir tiyatro manzarası içinde yolculuğa hazır olun. 360 derece dönen sahnede sinemasal yolculuğun eşi benzeri yok.

Tiyatro ve sinema yönetmeni Robert Lepage, KÀ’da aşk ve çatışmanın hikayesini anlatıyor bize. Dünyanın dört tarafından 86 sanatçının emeği var bu işte. KÀ’nın, diğer Cirque du Soleil yapımları tarafından sunulan daha soyut görsel sanatın aksine, daha basit bir hikayesi var ve dört ön gösteri sunuluyor.

Gösteriden on dakika önce, aktörler sol ve sağ sahnede metal çerçeve içinde görünüyor. KÀ, bir gemi olarak belirlenen sahne ile başlıyor.

boatImperialTwins

Ana karakterlerimiz ikizler, evlerine dönüyor ve gemide gelişleri için hazırlıklar var. Teknenin iskele ahalisi ve tüm kraliyet ailesi birleşmiş. Özetle; ikizlerin dönüşü kutlanıyor. Kutlamalar okçu bir grup tarafından saldırıya uğranılana kadar sürüyor. İkizler onların gözleri önünde öldürülenleri dehşet içinde izliyorlar. Sarayın hayatta kalan üyeleri hayatlarını kurtarmak için bir tekne ile kaçıyorlar.

Shore

Malumunuz o teknede de macera bitmiyor. İkiz kardeşlerden kız olanı, dadı ve Valets altın bir kumsalda bir araya geliyorlar. Onları bir kaplumbağa, bir denizyıldızı ve kırkayak gibi dev deniz canlıları karşılıyor.

Peki diğerleri nerede? Yanıtını en iyisi izleyip siz görün. Sahne ışıkları eşliğinde tadına doyulmaz bir görsel şenlik sizi bekliyor: KA
Sırf KÀ için bile Vegas’a gitmeye değer. 1950 kişilik bir kapasiteye sahip tiyatro her defasında dolup taşıyor. Şubat 2005 yılında açıldığından beri bir milyondan fazla seyirci tarafından görülmüş olduğunu duyduğumda saşırmadım.

(Turkish Journal) 

Become a patron at Patreon!