‘Köln Radyosu gibi yayınlara her zamankinden daha çok ihtiyaç var’

Köln’de Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu (WDR) bünyesinde 1962’den beri Türkçe yayın yapan Köln Radyosu’nun yayınlarının haftalık 8 saatten 2,5 saate indirilmesi planlanıyor.

Türkçe yayınlar 2010’da tasarruf gerekçesiyle günlük bir buçuk saatten bir saate çekilmiş, bu bağlamda geniş bir dinleyici kitlesine ulaşan sabah yayınları tamamen kaldırılmıştı. Türkçe yayınların yine tasarruf gerekçesiyle bu sefer günlük 1 saatten yarım saate düşürülmesi planlanıyor. Bu kapsamda hafta sonundaki Türkçe yayınlar da tamamen kaldırılacak. Yayın saat 18:00’den itibaren internetten canlı olarak yapılacak. Saat 20:00’de ise radyodan tekrarı dinlenebilecek. Radyo yönetiminin hazırladığı ‘Tasarruf paketi’ WDR Yayın Kurulu’nun onayından sonra uygulanmaya başlayacak.

Köln Radyosu dinleyicileri, Türkçe yayınları haftalık 8 saatten 2.5 saate indirmek isteyen Batı Almanya Radyo Televizyon Kurumu (WDR) Başkanı Tom Buhrow’a hitaben imza kampanyası başlattı. Sevgi Demirkaya ve Kenan Zöngör’ün www.change.org sitesi üzerinden başlattıkları imza kampanyasında, “WDR anadildeki yayınları ciddi bir biçimde budayarak, Almanya’da kültürel çoğulculuk ilkesine karşı gelmektedir. Böylece anadilin kimlik belirleyici bir kültür olduğu reddedilmektedir” deniliyor. Açıklamada, farklı gruplar için yapılan özel yayınların televizyon, radyo vergisi ödeyen Köln Radyosu dinleyicileri  için de yapılmasının doğal bir hak olduğu vurgulanıyor.

“Köln Radyosu dinleyicileri de diğer radyo dinleyicileri gibi radyo ve televizyon vergisi ödüyor. Dolayısıyla diğer dinleyici kitleleri için yapılan özel yayınlar gibi kendisi için de bir saat bile olsa bir yayın yapılması hakkına sahip. Çoğulculuk tam da bugün tasarruf edilmesi düşünülemez bir kalem olmalıdır! Köln Radyosu’nun yayınlarının bugüne dek olduğu kapsamda ve aynı kaliteyle sürmesini istiyoruz!” deniyor.

2 Kasım 1964’te yayınlarına başlayan Köln Radyosu yayın hayatında yarım asırı devirdi. Almanya’ya gelen ve Almanca bilmeyen misafir işçilere yol gösterme amacıyla başlıyan yayınlar bugün 3. ve 4. kuşağın anadilde yayıncılığa gösterdiği önem ve ilgiyle farklı bir boyut kazandı. Türkiye’deki siyasi gelişmeler ve giderek kısıtlanan basın özgürlğü WDR Türkçe yayınlarına ayrı bir sorumluluk getirdi.

Bu bağlamda, WDR Köln Radyosu’nun klasik yayın saatinin saat 18:00’den 20:00’ye alınması radyonun hali hazırdaki dinleyicisinin Türk Medyasına terk edileceği endişelerine yol açıyor. Saat 19:00’da Türkiye’den haberlerin alındığı ve dizilerin izlendiği Türk televizyonlarının prime time’ı başlıyor. Türkiye Sınır Tanımayan Gazeteciler Kuruluşu’nun 2015 dünya basın özgürlüğü listesinde 149. sırada yer alıyor.

Yeşiller partisi federal milletvekili Memed Kılıç Facebook sayfasından yaptığı açıklamada Köln Radyosu ve diğer 13 dilde yayın yapan WDR’in Funkhaus Europa yayınlarının sadece yeni gelenlere habercilik sunmadığını aynı zamanda kültürel çoğulculuğa katkıda bulunduğunu ve gelinen ülkelerde eksik olan düşünce ve basın özgürlüğünü telafi ettiğini söylüyor.

Bir Köln Radyosu dinleyicisi düzeyli, objektif, yansız, korkusuz, sistemin kölesi olmamış profesyonel haberciliğin mumla arandığı günümüzde, Köln Radyosu gibi yayınlara her zamankinden daha çok ihtiyaç var şeklinde yorum yapıyor.

Become a patron at Patreon!