San Diego’daki Türklerin birlik günü

California’nın San Diego kentinde faaliyet gösteren “Türkiye Evi” komitesinin düzenlediği Balboa Park’taki The Hall of Nations binasında gerçekleşen bayram yemeği, Türkiye Evi projesine destek çalışmasına dönüştü. 

Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolosu Hakan Tekin, Türk Kültür ve Turizm Ateşesi Dilek Tan, THY’nin Batı ABD Bölge Pazarlama Müdürü Phillip Westernoff başta olmak üzere, ATASC Başkanı Ahmet Atahan, ATASC-SD Başkanı Tuba Ertaş ve de San Diego’lu Türk toplumunun önde gelen isimlerinden oluşan onlarca kişinin geceye katılması ile “Türkiye Evi”ne destek olmak adına anlamlı bir buluşma gerçekleşti.

Açık arttırma, çocuklar için bayram harçlığı ve şeker torbaları ile akşam yediden, ona kadar süren yemekli buluşmaya katılım oldukça çoktu. Gecede konuşma yapan Başkonsolosumuz Hakan Tekin, Türkiye Devleti adına 15 bin dolar bağışlayarak “Türkiye Evi” projesine destek olduklarını birkez daha göstermiş oldular.

Bayram yemeğine katılan, 2000-2001 yılları arasında ATASC Başkanlığı yapan Dilek Turumtay, aldığı ikiyüz adet çekiliş biletlerinden biri ile Türk Hava Yolları’nın hediye ettiği Türkiye’ye gidiş dönüş biletinin şanslı sahibi oldu. Bir diğer bilet ise açık arttırma sonrası binyüz dolar ile Hikmet Aksel’in oldu. THY’nin Batı ABD Bölge Pazarlama Müdürü Phillip Westernoff; ABD çapında çok önemli bir projeye katkıda bulunmaktan çok mutlu olduklarını belirtti ve biletleri bizzat kendisi takdim etti. Türk Kültür ve Turizm Ateşesi Dilek Tan da şanslı iki kişiye, Turkiye’yi tanıtan kitap hediye etti. Gece sonrası yapılan bağışların toplamı 21 bin 575 dolardı.

Geçen yıl da Türkiye Evi komitesinin düzenlediği bayram yemeğine katılan Tekin; bir sene zarfında derneğin, yöneticilerin önderliğinde güzel çalışmalarının devam ettiğini mutlulukla karşıladıklarını belirtti ve “San Diego’lu Türk toplumunun devam eden desteği ile Balboa Park’ta bir “Türkiye Evimiz” olacak. Benim için Türk toplumunun bu konudaki çalışmaları, çabaları çok önemli. Burada bulunmaktan çok mutluyuz” dedi.

Karşımdaki kişi Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolosu olunca, Türkiye Ermenistan arasındaki “köprü arayışı” üzerine konuşmak istedim…

Tekin: “Bütün komşularımız ile olduğu gibi Ermenistan ile de sorunlarımızı çözmek ve ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Özellikle Türkler ve Ermenilerin tarihte paylaştıkları çok şey var. Tarihe baktığımızda bin yıldan uzun bir süre beraber yaşadığımız topraklarda çok kısa bir dönem problemli geçmiştir. Bu tarihten kaynaklanan sorunları aşıp, geleceğe bakmak istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkiye-Ermenistan futbol maçı için Erivan’a gitmesi sonrası Ermenistan’la karşılıklı atılan adımların ardından yaşanan ılımlı havanın, kapıların açılmasına doğru bir gidiş olduğu yorumlarını nasıl değerlendirdiklerini merak ettim…

“ Cumhurbaşkanımızın kendisinin de söyledikleri gibi; bu ziyaret ile bölgede olumlu bir iklim yaratılması için önemli bir katkı sağlamayı hedeflendi. Maç da dostça bir havada gerçekleşti. Cumhurbaşkanımız da Ermenistan Cumhurnbaşkanını bu ay içerisinde gerçekleşecek rövanş maçı için İstabul’a davet etti. İki ülkenin Dışişleri Bakanları arasında diyalog oluştu. Geçen hafta Newyork’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantıları vardı, o vesile ile iki ülke Dışişleri Bakanlığı biraraya geldiler. Daha sonra Türkiye, Ermenistan ve de Azerbaycan Dışişleri Bakanları’nın katılımı ile üçlü bir görüşme de gerçekleşti. Görüşme sürecinin başlaması olumlu, tabii nasıl bir sonuç çıkacak onu şimdiden kestirmek mümkün değil. Türkiye iyi niyetli, sorunları çözmek ve ilişkileri normalleştirme arzusunda. Ermenistan tarafında da o yönde bir irade olduğu söyleniyor. Tabii sözlerin ötesine geçip eylemlere bakacağız. Umarım bu sorunlar aşılacak.”

“Los Angeles’ta görev yapan Türk devletinin temsilcisi olarak bu gelişmeler sizi nasıl etkileyecek?” diye sordum…

Cevabı şöyle oldu: “Bu gelişmeler bizim için de çok önemli; çünki biliyorsunuz Ermenistan (Erivan) dışında en büyük Ermeni topluluğu Los Angeles’ta bulunuyor. Genel olarak baktığımızda da Kaliforniya’da. Ermenistan diasporası malum Türkiye ile ilgili konularda genel olarak aşırı tutumlar içerisinde takılıyor. Türkiye Ermenistan ilişkilerindeki bu diyalog sürecinin başlaması, bir yakınlaşmanın başlaması, ilişkilerin normalleşmesi, bizim durumumuza da yansıyacak. Tabii Ermeni diasporasını takip ediyoruz. Bir takım diaspora liderlerinin Türkiye Ermenistan arasındaki bu yakınlaşmadan rahatsızlık duyduklarını görüyoruz. Bunu üzüntü ile karşılıyoruz. Aslında iki ülkenin yakınlaşmasına destek olmaları, katkı sağlamaları gerektiğini düşünüyoruz ama bu bir süreç. Biz hem iki ülke arasındaki ilişkiler bakımından hem de iki millet arasındaki dostça iyi komşuluk ilişkilerimizi kurmak, sürdürmek açısından elimizden geleni yapıyoruz. Sınırın açılması, iki ülke halkına da yarar sağlayacaktır.”

Amerika’daki başkanlık seçimleri hakkında yorum yapmasını rica ettim.

Tekin: “Amerikalılar ve de buradaki Amerikan vatandaşı olan Türkler, belirli bir görüş ışığında kararlarını vereceklerdir. Bizim için önemli olan kim seçilirse seçilsin, Türk Amerikan ilişkilerinin değerini ve Türkiye’nin dostluğunu iyi anlayan biri olması. Eminiz ki her iki aday da kampanya dönemindeki söylemlerden bağımsız olarak, başkanlık sorumluluğunu üstlenince Türkiye’nin değerini anlayacak şekilde politikalar geliştireceklerdir” dedi.

Son olarak konuklar ile tek tek ilgilenen “Türkiye Evi” Komitesi Başkanı Dr. Ali Ş. Kıran’a geceye dair fikirlerini sordum. Kıran: “Çok güzel, enerji dolu bir geceydi. Yağmur olmasına rağmen beklenenden yoğun ilgi aldık. Başta Konsolosumuza, Turizm Ateşemize ve de bu gece bizleri yalnız bırakmayan değerli San Diego’lu Türk toplumu üyelerine bize desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz. Bu buluşma devletimizin ve San Diego Türk toplumunun tamamen arkamızda olduğunu gösterdi” dedi.

Become a patron at Patreon!