‘Birlik Olmalıyız’

Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolusluğu, Türk toplum üyelerinin AB-961 aleyhindeki görüş ve tepkilerini 13 Mayıs tarihinden önce, Eyalet Asamblesi Tahsisatlar Komitesi nezdinde sürdürmelerinin önemine değindi. 

Kaliforniya Kamu İhale Yasası’nında 1915 olayları ile ilgili değişiklik öngören ve kabul edilmesi halinde Türkiye, Türk şirketleri, Türkiye ile iş yapan firmalar ve Kaliforniya’daki Türk toplumu açısından hukuki ve ticari alanda ciddi olumsuz etkiler doğurma potansiyeli taşıyan AB-961 sayılı kanun tasarısı, Eyalet Asamblesi İş ve Meslek Komitesi’nın ardından, 22 Nisan’da Adalet Komitesi’nden de geçti ve Asamble Tahsisatlar Komitesi’ne (Committee on Appropriations) havale edildi. Sözkonusu kanun tasarısı Tahsisatlar Komitesi’nin 13 Mayıs’taki toplantısında da kabul edilirse, haziran ayı başında Eyalet Asamblesi genel kurulunda ele alınacak. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolusluğu tarafından yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:
“Geride kalan süreç zarfında, AB-961’in İş ve Meslek Komitesi ve takiben Adalet Komitesi’nde reddedilerek gündemden düşürülmesi sağlanamamış olsa da, Kaliforniya’daki Türk toplumunu temsilen yaklaşık 15 vatandaşımızın bizzat iştirak ettiği Adalet Komitesi toplantısında tasarı üzerinde yapılan kapsamlı/sorgulayıcı tartışmalar ve gerçekleştirilen oylamanın neticesı, tasarı aleyhinde Türk toplumunca gösterilen yoğun tepkilerin sonuçsuz kalmadığını ortaya koymuştur. Nitekim, tasarıyı hazırlayan Paul Krekorian’ın da aralarında bulunduğu on üyeli Adalet Komitesi’nde, AB-961, ancak altı oyla kabul edilebilmiştir. İki üye tasarıya “hayır” oyu vermiş, Komitenin Başkan Yardımcısının da dahil olduğu iki üye ise çekimser oy kullanmıştır. Bazı üyeler de, tasarıda değişiklikler yapılması kaydıyla olumlu oy verdiklerini açıklamışlardır. Bu noktadan hareketle, Kaliforniya’daki Türk toplum üyelerinin, AB-961 aleyhindeki görüş ve tepkilerini bu kez, 13 Mayıs tarihinden önce, Eyalet Asamblesi Tahsisatlar Komitesi nezdinde sürdürmeleri önem taşımaktadır.”

Tahsisatlar Komitesi, faaliyet amacı gereği, kanun tasarılarının siyasi boyutundan ziyade Eyalet bütçesi üzerinde doğuracağı etkilerin tartışıldığı bir komite.

Duyuruda, komiteye iletilecek tepkilerde, AB-961’in, esasen ağır bir bütçe krizi içinde olan Kaliforniya Eyaleti’ne, uygulamada getirebileceği ilave mali yük üzerinde durulmasının yararlı olacağı belirtiliyor.

Türk toplum temsilcileri, Asamble Tahsisatlar Komitesi’nin 13 Mayıs’taki toplantısına bizzat katılabilecekler ayrıca tasarı aleyhindeki görüşlerini kayda geçirmeleri de mümkün olacak.

(Turkish Journal) 

Become a patron at Patreon!