İyi ki doğdun Uğur Mumcu

Milliyet, 3 Mayıs 1992’de kaleme aldığı yazıda, gazeteciyi şöyle tanımlıyor Uğur Mumcu: “Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına en çabuk ulaşan ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunan insan demektir.

Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur. Sır saklayan, haber ve bilgi kaynağını gizlemesini bilen, gerektiğinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı göze alan insan, gazetecidir.”

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) zorlukla geçen yıllara rağmen, bu tanıma uyan gazeteciler yetiştirdi ve yetiştirmeye devam ediyor. Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993’te öldürülmesinden sonra, Mumcu’nun yaşamına mal olan ilkelerini yaşatmak için ailesi tarafından kurulan, 1994’ten bugüne ayakta kalma mücadelesi veren vakıf,  bugün 100’ü aşkın araştırmacı gazetecilik kursu mezunu, 4000’i aşkın seminer mezunu ve 100’ü aşkın yayın ile karşımızda durmayı başardı.

Vakfın iki ana gelir kaynağı var, eğitim programları ve kitap satışları. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Özge Mumcu Aybars, daha yenice, stokta kitap kalmadığını, kitapların yeni kapaklarıyla baskıya hazırlandığını, ancak ekonomik kriz nedeniyle baskıya gönderilemediğini  duyurmuştu.

um:ag’ı gelecek yıllara taşımak için desteğiniz mühim: www.umag.org.tr

Become a patron at Patreon!