“İkinci bir şansı hak ettiğimizi düşünüyorum”

Ece Temelkuran’ın TEDxİstanbul’da yaptığı konuşma yayınlandı:İnsanlığın Büyük X’i | Ece Temelkuran | TEDxIstanbul

21 Kasım’da TEDxİstanbul’a konuk olan Temelkuran: “Bu yaz sahillerde self-help kitaplar yerine sosyalizm okuyun. Önümüzdeki on yılın trendy topic’i bu olacak arkadaşlar”

Temelkuran, konuşmasına önümüzdeki yüzyılın meselesinin insanlığın büyük X’i olacağını söyleyerek başlıyor. Bunun nedenini şöyle açıklıyor:  “Kendimize bakıyoruz, lüzumundan fazla kendimizle ilgiliyiz. Dünyanın geri kalanı sanki çektiğimiz selfielerde sığdığı kadarıyle küçük bir manzara parçası. Bu büyük ahlaki yanılgımız o kadar meşru ki büyük toplantılar yapıp, dünyanın en ciddi meselelerinden hiçbirini konuşmadan ayrılıyoruz.”

“Bu gezegendeki beceriksizliğimizi kabul edip buradan gidelim mi, yoksa bir kere daha deneyelim mi?”

Temelkuran: “Batı medeniyetinin bildiğimiz anlamda sınırları daralıyor. Batı medeniyetinin doğduğu yer olan Ege sahillerine çocuk cesetleri vuruyor. İnsan Hakları Beyannamesi’nin imzalandığı şehirde insanoğlu kendini bombalarla patlatıyor. Eşitsizliği, adaletsizliği gezegenin güneyine depolamış dünya artık orada biriken öfkeyi durdurabilecek kadar yüksek, kalın duvarlar öremeyeceğinin farkına varıyor. Gezegen kuruyor, artık insanlar topraksız tarım yapmayı düşünüyorlar.”

Çözüm: “Vatikan’da Papa, ABD’de Demokrat Parti aday adayı Bernie Şanders arkasından dünyanın en zenginlerinden Bİll Gates ve hatta Hollywood’da Brad Pitt ve en son Türkiye’deki iş dünyası devlerinden Ali Koç sosyalizmden adlı adınca bahsettiğine göre artık benim de bu sahnede sosyalizm demem garip kaçmayacaktır.”

Geçtiğimiz yüzyıl boyunca bu sözcükten hepimizi korkuttuklarının altını çizen Temelkuran, “Sosyaliz kötülüğün efendisi oldu. Oysa sosyalizm çok basit bir şey, rekabet yerine dayanışma, hırs yerine yaşam çoşkusu, sahip olmak yerine olmak, korku değil sevgi, tabii en önemlisi tek başına değil hep beraber. Sadece bunu söyledikleri için yedi kıtada geçtiğimiz yüzyıl boyunca katledilmiş milyonlarca insanın önünde saygı ile eğilerek söylüyorum ki insanlığın büyük X’inin ilk çizgisi kapitalizm ile sosyalizm arasında çizilecek. Önümüzdeki yüzyılın meselesi bu olacak. Çünkü biraz önce zikrettiğim isimlerin aracılığı ile utangaç da olsa kapitalistler sosyalizmi pazarlık masasına çağırdılar. Kapitalistler çok akıllı adamlardır, öyle durup dururken böyle bir şey yapmazlar, muhtemelen kapitalizmin büyük krizini engellemek için, bir yumuşak iniş yapmak için kendilerini kurtarmak için yapmış olabilirler ama bir kez pazarlık masasına oturulduğunda ne olacağını kimse bilemez.” diyor.

Peki, bu büyük çizgiyi kim çekecek?

“Bu bizi X’in ikinci büyük çizgisine götürüyor. Bu çizgiye ‘Endülüs Yeniden’ diyelim. Yıllar yıllar önce insanlığın doğuşu ile batısı birbirine değdi. Oradan insanlığın en güzel fikirleri, şarkıları, şiirleri ve şarapları çıktı. Endülüs’ün yeniden gündeme geleceği kanaatindeyim. Çünkü bu bir kere oldu, Tahrir’deki insanlar, İspanya meydanındaki, Atina’daki insanlar, İstanbul’daki Gezi’deki, Türkiye’deki insanlar birbirleriyle konuşmaya başladılar, ayaklanırken. Tam o ayaklanma anında, güven satın almak için milyonlarca dolar yatırılmış o büyük logolu haber ağlarını bir kenara ittiler. Hiç tanımadıkları, üstelik, gerçek isimlerini dahi bilmedikleri insanlara güvendiler, onlardan bilgi ve haber almak istediler. İnsan insani seçmiştir. Bu, ‘Endülüs Yeniden’in bir başlangıcı bence ve devamı gelecek diye düşünüyorum. X’imiz dünyanın, gezegenin, insanlığı birbirine en uzak dört noktası arasında kurulacak. Kapitalizm ile sosyalizm ve doğu ile batı arasında. Bu X’in tam ortasında yeryüzündeki cennetin durduğunu düşünüyorum ve oraya odaklanmamız gerektiği kanaatindeyim. Şu anda dağınık ve bulanık halde yaşadığımız Üçüncü Dünya Savaşı’nın sonunun gelmesinin tek imkanının da bu olduğunu düşünüyorum. İnsan devasa ve minnacık bir şey, korkunç hayranlık verici, gezegen de öyle, rezalet, büyük bir beceriksizlik ama her nasılsa bizi kendine hayran bırakıyor. İkinci bir şansı hak ettiğimizi düşünüyorum, bu yüzden de diyorum ki bu yaz sahillerde self-help kitaplar yerine sosyalizm okuyun. Önümüzdeki on yılın trendy topic’i bu olacak arkadaşlar.”

Become a patron at Patreon!