2015 Comic-Con heyecanı sona erdi!

1970’den bugüne artan ilgi ile devam eden Comic-Con, bu yıl da renkli geçti. Comic-Con, pop kültürünün birçok unsurunu tek bir çatı altında toplayan, her yıl San Diego Konferans Merkezi’nde dört gün boyunca sadece katılımcıların takip edebildiği adeta büyük bir çadır gösterisi.
Konferans, çizgi romandan, televizyon, internet dünyasına video oyunlarından grafiklere birçok proje için vitrin olma özelliğini koruyor.

Konferansın bu yılki sürpriz ismi Quentine Tarantino’ydu. Tarantino, cumartesi günü Hall H’de, son filmi The Hateful Eight hakkında konuştu: Quentine Tarantino ‘The Hateful Eight’ ile Comic-Con’daydı
Gösterime girdiğinden beri Comic-Con’da da büyük ilgi gören Games of Thrones, Walking Dead, Hunger Games, Doctor Who gibi dizilerin panelleri Hall H’de gerçekleşti. Dizi meraklıları sevdikleri oyuncuları görebilmek için salona girebilmek için bir gece önceden sıraya girdiler.
Star Wars ve DC Comics’in dikkat çektiği sergi salonunda ise bilimkurgu, fantazi, süper kahraman meraklıları her gün başka bir sürprizle karşılaştılar.
Bu yılki konferansta Marvel, Sony ve Paramount’un olmaması dikkat çekse de, ilgi yoğundu.


Işıl Öz Animasyon

TV animasyon editörleri ve baş yazarları, Andrew Robinson (senior writer at Blizzard Entertainment, Kaijudo Clash of the Duel Masters), Jim Krieg (Green Lantern: The Animated Series, Spooksville), Charlotte Fullerton (Ben 10 Omniverse, My Little Pony Friendship Is Magic), Eugene Son (Ultimate Spider-Man, Marvel’s Avengers Assemble), and Craig Miller (Transformers, Curious George), Neo Edmund (Red Riding Werewolf Huntress, Kaijudo Clash of the Duel Masters) moderatörlüğünde bir panele katıldılar. Çocuklar için animasyon yazma hayali olan çok kişi panele katılmak ve yazarların önerilerini dinlemek için sıradaydı. Panelistlerin ortak düşüncesi şöyle: “Bağlantı ve iletişimi sağlam tutun!” Önlerine gelen her metni okumaya vakit ayıramadıklarını söyleyen panelistler, bir tanıdık vasıtası ile ulaşan metinlerin şansının daha yüksek olduğunun altını çizdiler. Her işte olduğu gibi bu işte de yetenek dışında ekip ruhunu iyi özümsemiş, kolay iletişim kurulan insanların önceliği olduğunu belirttiler. Yılmadan, egoyu bir tarafa bırakıp sevilen işin tekrar tekrar yapılmasının mühim olduğunu söylediler. Comic- Con gibi konferansların eşsiz bir iletişim fırsatı yakalattığını ifade ettiler. Son cümle: “Projelerinizi bize yollamaktansa Youtube’e koyun bırakın biz sizi bulalım. Başka bir ülkede olmuş olmanız sorun değil, yeteneğinizi fark ettirirseniz kapıların her daim açık olduğunu göreceksiniz.”

Karikatür tarihinin en önemli animatörleri olarak bilinen Chuck Jones and Bob Clampett’in kızları Linda Jones  ve Ruth Clampett’in katıldığı panele de ilgi yoğundu.  Ruth Clampett (Clampett Stüdyo Koleksiyonları kurucusu, Warner Brothers sanat programının eski başkanı) ve Emmy ödüllü yapımcı Linda Jones, babalarından miras kalan bu işe nasıl sarıldıklarını, nasıl bir çocukluk yaşadıklarını anlattılar.

Cumartesi günü Hall H’de gerçekleşen Warner Bros, Joss Whedon ve 20th Century Fox panellerine birbirinden ünlü isimler konuk oldu. Çizgiromandan uyarlama 2016’da gösterilecek her filmin tanıtımı ilk kez Comic-Con’da yapıldı. Zack Snyder’ın yönettiği Batman v Superman’e ilgi çoktu.

Isil Oz Matt Groening

The Simpsons’ın yaratıcısı Matt Groening ile yeniden görüşme şansımız oldu. Bart Simpson’dan ‘Gezi’ye selam var haberimizin yankılarını ve sonrasında yaşanılanları konuştuk.

Usta çizer Sergio Aragones, her yıl olduğu gibi bu yıl da Comic-Con’un konuğuydu. Her görüşmemizde İstanbul’a olan sevgisini dile getiren çizer, Türkiye’yi ve insanını çok seviyor.

Sergio Aragones

Çok satan kitaplara imza atan yazarların buluştuğu panele de ilgi yoğundu. Panelde en çok vurgulanan, yazarken kurgudan uzak durulması gerçeği idi. Yazarlar, yılmadan yazanların, başarılı olmak veya isim yapmak için değil yazıma tutkuları olanların kelimelerinin daha çok kişiye ulaştığı konusunda hemfikirdiler. Verilen mesaj şu idi: “Kendinize yazın, ilk kitabınız duyulmayabilir, ikincide de şanslı olmayabilirsiniz ama üçüncü kitabınız bir şekilde yolunu bulabilir ve bir bakarsınız duyulmayan o ilk kitabınız en çok satanlar listesinde yerini alabilir.”

Son katıldığımız panel ise ‘storyboard’ hakkındaydı.

Animasyon yönetmeni Phil Weinstein (Hellboy Animated: Sword of Storms) ve Disney’den tanıdığımız Karl Gnass (Darkwing Duck) meslekte ilerlemek isteyen çok kişiye önerilerde bulundu. ABD’de haftada ortalama 2000 dolar kazanılan storyboard çizer dünyasında müthiş bir rekabet olduğunun altını çizdiler. Perspektifin önemini vurguladılar.

Storybording

Özetle, Comic-Con, bir panelde Robotech’in 30’uncu yılı kutlanırken, diğerinde Game of Thrones oyuncularının diziyi anlattığı,  Ball 20’de Sherlock konuşulurken, başka bir panelde çizgiromanlarda dijital renklerin ele alındığı veya ses sanatçılarının mesleklerinin ince detaylarından bahsettiği, yanda kült dizilerin psikolojisinin konuşulduğu, çizgi roman ve animasyon hakkında öğrenmek istediğiniz her detaya ulaşabileceğiniz renkli ve bilgilendirici bir konferans. Okuyucuların hayranı oldukları çizerlere kitap imzalatmak için heyecanla beklediği, sıkça bilgi alışverişinde olunan, kimi katlımcıları tutkuyla bağlı oldukları çizgi veya bilim kurgu karakterlerinin kostümleri ile gördüğünüz, Özge Samancı’nın ifadesi ile bir “keşfetme ve keşfedilme yeri.”

Become a patron at Patreon!