Yalansavar’a okullarda erişim engeli

Eleştirel düşünce ve bilimsel yöntem üzerine içerik üreten Yalansavar web sitesinin, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)  tarafından “sakıncalı içerik” gerekçesiyle erişimi engellenen siteler kategorisine alındığı ve MEB ağı içinden siteye ulaşılamadığı bilgisi sonrası Yalansavar ekibi şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemizdeki eğitim sisteminin büyük eksikliklerin biri de okul müfredatlarında eleştirel düşünce ve skeptisizm ile ilgili herhangi bir içerik olmaması. Bu siteyi kurarken en büyük amacımız, bu konudaki eksikliği biraz olsun giderebilecek bir bilgi dağarcığı sunmaktı. Bu nedenle, özellikle okullardan sitemize erişimin yasaklanma gerekçesi ne olursa olsun oldukça üzücü.

Bize bu konuda vereceğiniz en büyük destek, Yalansavar’ı tanıtarak daha çok kişinin eleştirel düşünme alışkanlığı ile tanışmasını sağlamak. İnanıyoruz ki, bu tip uygulamalar ve sansürcü zihniyet ancak toplumda eleştirel düşünce yetisi gelişmiş bireylerin sayısı arttıkça ortadan kalkacak.

Ayrıca hatırlatmak isteriz ki, internet sansürünün genişletilmesi amacıyla yasal düzenlemelerin de gündemde olduğu bir zaman dilimindeyiz. Bu olay vesilesiyle, biz de Alternatif Bilişim Derneği’nin çağrısını yineliyoruz:

“Tüm yurttaşlarımızı internet’e sahip çıkmaya, sansür, denetim ve gözetim çabalarına karşı yapılacak etkinliklere etkin şekilde destek olmaya çağırıyoruz.””

Biz de, MEB Basın Müşavirliği’ne başvurarak konu ile ilgili bilgi talep ettik. Sitenin hangi gerekçe ile “sakıncalı içerik” sağlayan siteler arasında olduğunu, Yalansavar’a uygulanan erişim engelinin site içeriğine ilişkin özel bir uygulama olup olmadığını sorduk. Aldığımız yanıt şöyle:

“Daha önce de erişim ile ilgili benzer bir sıkıntı yaşanmıştı. Filtreleme, Bakanlık tarafından değil, Türk Telekom’un uluslararası standartlara göre belirlediği başlıklar üzerinden yapılmıştır. Program 24 saatte bir güncelleniyor ve her hangi bir sakıncalı kelimeye rastlandığında sistem otomatik olarak siteyi engelleyebiliyor. Sitenin girdiği kategoriden kaynaklanan bir sorun var. Yalansavar.org sosyal medya kapsamına giren bir site olduğu için okullardan erişim mümkün görünmüyor olabilir.  Bunun sebebi biz değiliz. Bunu http://www.fortiguard.com/ip_rep.php yapıyor. Fortiguard’a başvurulup, form doldurularak sitenin tekrar değerlendirilmesi istenebilinir. Sakıncalı görülen içerik kaldırıldığında, okullarımız tarafından siteye ulaşım yeniden sağlanacaktır.”

Become a patron at Patreon!

1 thought on “Yalansavar’a okullarda erişim engeli

Comments are closed.