Göçmenlik reformu yine gündemde!

Chicago’dan Demokrat Parti Temsilciler Meclisi üyesi Luis Gutierrez’in geçtiğimiz günlerde Kongre’ye sunduğu tasarı ABD’de bulunan yasadışı göçmenleri heyecanlandırdı.

Milyonlarca yasadışı göçmenin ABD vatandaşlığına hak kazanmasının yolunu açacak bu tasarı kongreye resmen sunuldu.
Tasarıya göre, 15 Aralık 2009’dan önce ABD’ye geldiğini ispatlayan bütün yasadışı göçmenler bu reformdan yararlanabilecek. Bu reformdan faydalanmak isteyenlerin 500 ABD dolar ödemeleri ve herhangi bir suça karışmamış olmaları gerekiyor. İş, eğitim, askeri veya toplum hizmeti aracılığıyla ülkeye katkı yapanlara altı yıl sonunda yeşil kart verileceği bildirildi.

Gutierrez’in tasarısının, Kongre’nin İspanyol Yönetim Kurulu, Siyah Yönetim Kurulu ve Asya Pasifik Amerikan Yönetim Kurulu tarafından onaylandığını öğrendik. Gutierrez yaptığı basın açıklamasında, “Barack Obama, Başkanlığa aday olduğu dönemde kapsamlı bir göçmenlik reform sözü verdi ve onu gerçekleştirmek için bu tasarıyı getirdik” dedi.

Tasarı birçok kesimce çok liberal bulundu. Tasarı karşıtlarının bu aralar birçok vatandaşın işsiz olduğunun altını çizdiği ve bu tasarının yasadışı milyonlarca işçi için af teklifi olmasına öfkeli oldukları söyleniyor. Af verme kavramını, yasadışı davranışı ödüllendirme olarak nitelendiriyorlar.

Gelecek yıl Kongre’de yeniden tartışma konusu olacak göçmenlik reformunun bir an evvel gündeme alınması için San Fernando Vadisi’nde büyük bir miting düzenleneceği haberini aldık. Göçmen savunucuları, işçiler, bazı dini gruplar ve Demokrat milletvekillerinin, yıllardır sürüncemede kalan göçmenlik reformunun artık belirginleşmesi için buluşacağı bildirildi.

Yasadışı milyonlarca göçmenin yasal statü kazanması için ülke çapında bir harekete gereksinim olduğu dile getiriliyor.

Bu aralar çevrenizde American Apparel’in “Legalize LA” logosu taşıyan tişörtlerini giymiş kişiler görürseniz şaşırmayın. Göçmenlik yasasında değişiklik isteyen artık sadece yasadışı göçmenler değil neyse ki, American Apparel gibi markalar da yasadışı göçmenlere yasal statü sağlayacak yasa değişiminin güçlü bir savunucusu.

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!