Eruç kas gücüyle devrialem yolculuğuna devam edecek!

Devrialem yolculuğuna 10 Temmuz 2007 tarihinde, California sahillerindeki Bodega Bay’den başlayan Erden Eruç şimdi Filipinler’de. Eruç, 17 Mayıs tarihinde Pasifik geçişini noktaladı, ancak bitirmedi. 

Kas gücüyle devrialem yolculuğuna devam eden Eruç’un dünyanın etrafında kesintisiz bir çizgi çizebilmek için, bütün etapları sırasıyla ucuca eklemesi gerekiyor. Her etabın başında bir öncekinin bittiği yere, okyanusun ortasında bir yerde bile olsa dönmesi şart…

10 Temmuz 1007 ve 17 Mayıs 2008 tarihleri arasında Erden Eruç, Kaliforniya sahillerindeki Bodega Bay’den Papua Yeni Gine sularına kadar kürek çekti. Açık deniz kayığında kürek başında geçirdiği 312 günle, yalnız başına 304 gün ile denizde en uzun süre kalan okyanus kürekçiliğinin öncülerinden ve denizde kaybolan Ingiliz Peter Bird’den Guinness Dünya Rekoru’nu devraldı.

Eruç’un Avustralya’ya ulaşmak amacıyla kürek başında geçirdiği 2007-08 kış aylarında, Pasifik’te La Niña iklim şartları oluştu. Güçlü rüzgarlar sebebiyle Eruç, vaktinde ekvatorun güneyine geçemedi ve dolayısıyla Avustralya’ya ulaşma şansını yitirdi.

Eruç: “Teknede kalan sınırlı erzakla fırtına güzergahlarına taşınmak iyiye alamet değildi ve büyük bir ihtimalle teknenin kaybına neden olabilecek acil bir kurtarma operasyonuna bile neden olabilecekti. Sorumlu bir denizci olarak bana düşen, riskleri tartıp yardıma gelecekler için en az tehlike yaratacak seçenekte karar kılmaktı. Civardaki Filipinler’den Frabelle Balıkçılık Şirketi’ne ait gemiler, teknemin denizden toplanmasında yardımcı oldular ve tayfun mevsimi geçene kadar Mindanao adasındaki General Santos Şehri yakınındaki tesislerinde tekneyi emniyete aldık. Frabele açık denizlerdeki dayanışmanın en güzel örneğini sergiledi; hem teknemi kaybetmedim hem de yolculuğuma devam edebileyim diye aynı noktaya geri götürüleceğim ”diyor ve ekliyor: “17 Mayıs konumumda aralık ayı sonunda rüzgarlar kuzeybatı muson rüzgarları olur. Bunların sayesinde güneydoğuya doğru ilerleyip Solomon Denizine geçmem ve Vanuatu’ya doğru ilerlemem mümkün olacak. Batıya, Avustralya kıyılarına doğru ilerleyebilmem için baştan Mercan Denizine olabildiğince güneyden girmemin faydalı olacağını düşünüyorum. Üç ay süreceğini tahmin ettiğim bu etap, yolumun üzerindeki ada ve mercanlıklar, güçlü akıntılar, değişken rüzgarlar ve şubat-mart aylarındaki kasırga mevsimi nedeniyle epey heyecanlı gececek. Büyük Mercan Resifi de son ana kadar kıyıya çıkmama önemli bir engel teşkil edecek.

Avustralya’ya hayırlısıyla bir çıksam, devrialem yolculuğunun daha düzenli bir tempoyla süreceğini ümit etmekteyim. Yine de Pasifik okyanusunun bana şimdiye kadar yaptığı kaprisleri kendime hatırlatıp, olayların akışını doğanın gücüne teslim edip, onun ötesinde pek fazla kehanette bulunmak istemiyorum.”

Detayları, www.KaslaGit.com/ adresinden öğrenebilirsiniz…

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!