“Hazar’dan Akdeniz’e Köprüler Kurmak”

Dün California eyaletinin Irvine şehrinde Azerbaycan-Amerikan Konseyi, Amerikan Yahudi Komitesi ve Orange County Türk-Amerikan Derneği’nin katılımıyla bir konferans düzenlendi. 

“Köprüleri Kurmak – Hazar’dan Akdeniz’e” başlıklı konferansa, Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolosu Hakan Tekin, Azerbaycan Los Angeles Başkonsolosu Elin Süleymaniv ve İsrail Los Angeles Başkonsolosu Yakov Dayan katıldılar. Konferansta, üç ülkenin stratejik önemi Kafkaslar’daki bölgesel ve siyasi ilişkiler, enerji güvenliği, Amerikan-Azeri ilişkileri, Azerbaycan’ın Türki kökeni ile tarihi, ekonomik ve teknolojik bazı konular ele alındı.

Türkiye Cumhuriyeti Los Angelse Başkonsolosu Hakan Tekin yaptığı konuşmada üç ülkenin ilişkilerinin önemine değindi. Öncelikle İsrail ve Türkiye arasındaki köklü ilişki ve de tarihi bağı ele alan Tekin: “İsrail’in bağımsızlığını 1949’da kabul eden ilk müslüman ülkeyiz. Her zaman İsrail ve de Yahudi toplumu ile yakın ilişkiler kurduk. Stratejik ilişkilerimizi de çok önemsiyoruz. Konsolosluklar, başkonsoloslar her zaman yakın ilişki içerisindeydiler. Geçen yıl nisan ayında Los Angeles’taki görevime başladığımda beni ilk ziyaret eden İsrail Başkonsolusu idi. İsrail Devlet Başkanı Simon Peres’in geçen yılki Türkiye Cumhuriyeti parlementosunu ziyareti önemliydi. İsrail Devlet Başkanı Simon Peres ilk kez müslüman bir ülkenin parlamentosuna seslendi. İlk kez bir başkan böyle bir ziyarette bulunmuştu. Bu ziyaret yakın ilişkinin kanıtıdır. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da mecliste milletvekillerine hitap etmişti aynı gün. Türkiye’nin iki ülke arasında köprü kurmak istemesine bundan güzel örnek olamaz. Türkiye, Suriye ve İsrail arasında da barışın sağlanması için köprü rolü üstleniyor. Diliyoruz, Türkiye’nin İsrail ile Suriye’yi barıştırma girişimi sonuç bulur” dedi.

Ayrıca bu yıl Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine şeçilmesinin önemine değinen Tekin; 1961’dan beri yani 47 yıldır Türkiye’nin konseyde temsil edilmesinin avantajlarının altını çizdi.

Son olarak Türkiye Azerbaycan ilişkilerini ele alan Tekin; İki ülke arasındaki ilişkilerin herzaman iyi olduğunu, tarihimizde hiç problem yaşamadığımızı belirtti ve ekledi: “Haydar Aliyev’in de dediği gibi “bir ulus iki ülke”yiz. Azerbaycan için iyi olan bizim için de iyidir. 1993’de Bakü’yü ziyaret etmiştim. Şehirden çok etkilenmiştim. 15 yıl içerisnde müthiş değişiklikler oldu kuşkusuz, ilk fırsatta Bakü’yü yeniden ziyaret etmek istiyorum. Enerji konusu, Bakü, Ceyhan ve de Bakü-Tiflis-Erzurum ve Kars projeleri anahtar rol oynayan konular bizim için. Enerji güvenliği için Azerbaycan ile olan projemiz çok önemli. Sadece iki devlet için değil komşu ülkeler için de çok önemli. Umuyorum ilk fırsatta bütün projeler hayata geçer ve de olumlu sonuçlar alabiliriz.”

Become a patron at Patreon!