Seçim heyecanı sona erdi… Şimdi “Barack Obama umutları gerçek yapacak mı, sözünü verdiği konularda değişimlere imza atacak mı?” gibi sorular gündemde. 

20 Ocak 2009’da görevin başına geçecek olan Obama’nın Irak’taki askerleri derhal çekip çekmeyeceği merak ediliyor. Ekonomik durgunluğa karşı “ikinci teşvik paketi”nin yasalaştırılması konusunda ne yapacak? Finans sektöründe yeni düzenlemeler için hangi adımları atacak? En önemlisi de vergi sistemindeki değişimi hemen uygulayabilecek mi?

Beyaz Saray’a gelen ilk siyah başkan olarak ilk değişmi zaten yapan Obama’nın her adımı merakla izlenecek. Vaadlerini yerine getirip getirmeyeceği takip edilecek… Obama’nın “The Audacity of Hope” yani “Umudun verdiği cesaret” başlıklı kitabı, kampanyasını da tanımlamıştı. İki yıllık kampanya sürecinde 700 milyon dolar gibi ciddi bir para toplayan Obama, Senator Hillary Clinton’i devre dışı bırakıp Cumhuriyetçi Senatör John McCain’i de seçim heyelanında yenmeyi bildi. Obama 32 yıl içerisinde bu kadar fazla oyla başkan seçilen ilk Demokrat.

McCain Phoenix’ten Obama’yı tebrik etmek için aradıktan sonra gazetecilere, “Seçimleri kazanmak için daha fazla ne yapabilirdik?” diye sordu.

Obama’nın, partizan hareketlerin politikayı zehirlediğini, kendisine oy vermeyen kitlelerin mesajını da aldığını, hayalkırıklığının normal olduğunu, söylediği konuşması dikkatle dinlendi. Obama; “Yarın birlikte çalışarak, ülkemizi en iyi noktalara taşımalıyız. Sizin yardımlarınıza ihtiyacım var, ben sizin de başkanınız olacağım” diyerek birlik olmalıyız mesajı verdi.

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!