İleri yaşta gebelik için sağlık reçetesi bu kitapta

İki hafta önce Epsilon Yayınları tarafından yayımlanan “30’lu ve 40’lı Yaşlarda Gebelik” adlı kitap Türkiye’de bir boşluğu doldurdu.

Dr. Elif Ilgaz Aydınlar’ın Acıbadem Hastahanesi’nde “Riskli Gebelikler Ünitesi” sorumlusu olan Perinatalog Doç. Dr. Arda Lembet ile birlikte yazdığı kitap, ileri yaş gebeliği ile ilgili kolayca faydalanabileceğiniz yüzlerce sağlık reçetesi içeriyor.

Bugüne kadarki sicili ve başarılı mazisi sebebiyle yeni çıkan kitabının ilgi gördüğünü duyduğumda şaşırmadığım Dr. Elif Ilgaz Aydınlar ile Turkish Journal için görüştük…

Dr. Aydınlar hamileliği sürecinde kendisinin doktoru olan Dr. Lembet ile “30’lu ve 40’lı yaşlarda gebelik” adlı bu kitabı yazma fikrinin oğlu Alp’e hamileyken geliştiğini belirtiyor ve “Ben Alp’i 37 yaşımdayken doğurdum. Yani geçtiğimiz sene. Benim gibi orta-ileri yaş gebeliği olanların sayısı ülkemizde de giderek artıyordu; fakat bizlere bu dönemde rehberlik edecek, bizim için özel bir kitap yoktu. Oysa ki yurtdışında onlarca ileri yaş gebeliği ile ilgili yazılmış kitaplar vardı. Dr. Arda Lembet’in bilgi ve tecrübesi benim editörlüğüm ve yaşamışlığım ile buluştu ve ortaya bu kitap çıktı” diyor.

Amacınız?

Amacımız bir kadının ileri yaş gebeliğinde yanında olabilmek, onun kafasındaki soruları büyük ölçüde yanıtlayabilmek ve bu dönemde iyi bir gebelik takibinin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi verebilmek… İleri yaştaki gebelerin doktorlarının kontrolü ve gözetiminde, kendilerine ve bebeklerine gerekli özeni göstererek rahat bir gebelik dönemi yaşayabileceğini anlatmak istedik.

Kitaba ilgi nasıl?

Kitap çıkalı iki hafta olmasına rağmen ilgi iyi ve böyle olması bizi mutlu etti. Bir ihtiyaca cevap verebilmenin mutluluğu bu…

“İleri yaş gebelikte yaşanan riskler nelerdir?”diye merak ediyorum…

İleri yaş gebeliğinde preeklampsi, gebelik diyabeti, yardımcı üreme tekniklerinin de neden olabildiği çoğul gebelik, düşük, rahim içi gelişim geriliği, ölü doğum, plesenta problemleri, erken doğum gibi risklerin arttığını, ayrıca çocukta “down sendromu” gibi genetik anormalliklerin oranının yükseldiğini söylüyor.

İleri yaşta anne olmanın zorlukları nelerdir?

İleri yaştaki gebelik çoğu zaman çalışan kadınlarda oluşuyor. Kariyer, okul, geç evlilik derken gebelik ertelenebiliniyor. 30’lu 40’lı yaşlarda anne hayata dair daha tecrübelidir, ama aynı zamanda daha yorgundur. İş ve evde aldığı sorumluluklar daha fazladır. Ek olarak küçük çocukları olabilir ve iş, aile hayatını dengelemeye çalışıyordur. Üstelik de eşi genç olmayan bir baba adayıdır. Bebekten ötürü uykusunun sık bölünebileceğini düşündükçe zaten işinden yorgun argın gelen ve eskisine göre daha çabuk yorulan baba da kendince endişeye kapılabilir.

İleri yaştaki annelerin özelikle dikkat etmesi gereken konular nelerdir?

30’lu ve 40’lı yaşlardaki anne adaylarının öncelikle kendi sağlıklarına çok önem vermeleri gerekir. Doktor kontrollerine düzenli gitmeleri, beslenme ve egzersiz programlarına özen göstermeleri gerekir. Mümkünse gebeliğe hazırlığı gebe kalmadan evvel yapması önerilir. Ve sigara içiyorsa derhal bırakması istenir. Günümüzde birçok hekim hastasının kafein kısıtlaması da yapmasını ve kesinlikle alkol ve başka maddeleri içmemesini ister. İleri yaş gebesi gebelikte oluşabilecek komplikasyonlar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bazı belirtileri bilmeli ve gerekirse gecikmeden hekimine başvurmalıdır. 30’lu ve 40’lı yaşlardaki gebelerin hamilelikte ve doğum sırasında komplikasyon yaşama olasılıkları daha yüksek olduğundan, vücutları eski hallerine daha genç annelerinkine oranla daha yavaş dönebilir. Dengeli bir beslenme ve hafif bir egzersiz programına vücut çabuk yanıt verecektir. Emzirme de kadının çabuk kilo kaybetmesini sağlar.

Son olarak “En ideal hamilelik yaşı kaç sizce?” diye soruyorum… cevabı net: “En ideal gebelik yaşını belirtmek doğru olmaz… Bir kadın 40 yaşında tamamen sorunsuz bir gebelik yaşarken diğeri 25 yaşında tüm bu saydığım komplikasyonlarla karşılaşabilir. Ama gerçek şu ki bir kadının 30’lu ve 40’lı yaşlarda gebe kalması bazı sorunların görülme oranını artırır.”

Elif Ilgaz Aydınlar kimdir?

Doktor Elif Ilgaz Aydınlar, Ankara doğumlu. İlkokulu doktor olan anne ve babasının uzmanlık eğitimi almak amacıyla gittiği Almanya’da bitirdi. Ortaokul ve liseyi Antalya’da tamamladı. Tıp eğitimini Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaptı. Nöroloji alanındaki uzmanlık eğitimini Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde yaptı. Öğrenciliği ve ihtisası boyunca Gottingen Üniversitesi, Washington Hospital Center ve State University of New York’da stajlar yaptı. Halen Acıbadem Sağlık Grubu’nda Nöroloji Departmanı’nda görev yapıyor. Televizyon kariyerine 1992 yılında katıldığı güzellik yarışmasında ikinci seçildikten sonra başladı. Star TV, Show TV, ATV ve Cine5’te ara ve ana haber bültenlerini sundu. 2003’te kendi hazırladığı sağlık programını sunmaya başladı. Şu anda Brand Yapım ekibi ile birlikte CNN TÜRK’te yayınlanan “Yaşama Sevinci” programını sunuyor. Elif Ilgaz Aydınlar diş hekimi Erhan Aydınlar ile evli ve Alp adında bir erkek çocuk annesi…

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!